Om je diploma te halen moet je best hard werken. De kans op succes is groter wanneer de samenwerking tussen jou, je ouders/verzorgers en de school goed is. Deze samenwerking vinden we belangrijk en daarom besteden we daar veel aandacht aan. In eerste instantie is er regelmatig contact tussen jou, je ouders en je mentor. Daarnaast zijn er ook andere mensen op school die je kunnen helpen.
Schoolondersteuningsprofiel (SOP)
Op 1 augustus 2014 is de wet Passend Onderwijs van kracht geworden. Doel van deze nieuwe wet is dat alle leerlingen, dus ook leerlingen die een extra ondersteuning in de klas nodig hebben, een passende onderwijsplek krijgen. De essentie van het onderwijs blijft hetzelfde: iedere leerling uitdagen het beste uit zichzelf te halen. Om alle leerlingen een passende plek te bieden, hebben de scholen en de besturen in de regio met elkaar samengewerkt om onder leiding van ons samenwerkingsverband Qinas tot een dekkend netwerk van onderwijsvoorzieningen te komen. Iedere school heeft een Schoolondersteuningsprofiel gemaakt.
Zorgcoördinator
We hopen natuurlijk dat je altijd lekker in je vel zit, maar soms kan het wat minder goed met je gaan. Dan helpen we je graag. Je mentor is je eerste aanspreekpunt, maar is er meer aan de hand, of vind je het prettiger met iemand anders te praten, dan kan je terecht bij onze zorgcoördinator. Zij denkt graag mee hoe we jou het beste kunnen helpen.
Orthopedagoog
Wanneer het leren of naar school gaan even niet lekker loopt kan de orthopedagoog op school kijken hoe we je het beste kunnen helpen. De orthopedagoog maakt samen met jou, je mentor en je ouders/verzorgers een plan en de docenten krijgen adviezen hoe ze jou het beste kunnen helpen.
Remedial teaching (RT)
Rekenen en taal zijn heel belangrijk, daarom krijg je in de brugklas extra ondersteuning in bijvoorbeeld begrijpend lezen of rekenen met breuken. Heb je grote problemen met taal of rekenen? Onze remedial teachers bieden dan je hele schoolloopbaan hulp als dat nodig is. Wij werken met een dyslexieprotocol en een dyscalculieprotocol. Je krijgt als je dyslexie of dyscalculie hebt, een kaart met aanpassingen zodat docenten hier rekening mee kunnen houden. Zo kan je bijvoorbeeld tijdverlenging krijgen, op een laptop werken of van een spraakprogramma zoals Claroread gebruik maken.
Leercoach
Heb je extra ondersteuning nodig vanwege bijvoorbeeld ASS of een langdurige ziekte? Dan zorgen we graag voor de juiste begeleiding. De leercoach is een docent met een bepaalde expertise. Deze wordt aan je gekoppeld en begeleidt je tot en met het examen als het nodig is, binnen de mogelijkheden van de school.
Leerlingbegeleider
Zit je niet lekker in je vel, vind je presenteren lastig of maak je je zorgen over iets wat er thuis gebeurt? Dan kun je praten met de leerlingbegeleider, die luistert, adviseert en indien nodig verwijst naar een deskundige buiten de school.
Anti-pestcoördinator
Op het Comenius vinden we een veilige school heel belangrijk. We zijn er trots op dat onze leerlingen een 9,3 geven voor de veiligheid op school!
Wij hebben een anti-pestbeleid dat wordt ondersteund door onze anti-pestcoördinator. Deze coördinator is het aanspreekpunt voor iedereen als het om pesten gaat en organiseert bijvoorbeeld met de mentoren leuke activiteiten om te voorkomen dat pesten plaatsvindt in de school.
Faalangsttrainer
Heb je hinderlijk last van faalangst? Dan kan de mentor je tips geven hoe je hiermee om kunt gaan. In de tweede klas organiseren we een groepstraining.
Huiswerkklas op het Comenius College (EXTERNE PARTIJ)
Leerlingen kunnen om uiteenlopende redenen moeite hebben om op een effectieve manier met hun huiswerk aan de slag te gaan. Als extra begeleiding is er op het Comenius College een huiswerkklas. Dit is een externe partij. De huiswerkklas begint na schooltijd om 15.35 uur, tot 17.15 uur. Leerlingen kunnen kiezen voor één tot vier middagen per week. Aan de orde komen o.a. agendagebruik, plannen en leren leren. Omdat deze service in het gebouw van het Comenius College plaatsvindt kan dit tegen gereduceerd tarief aangeboden worden. Bij interesse en voor informatie over de kosten kunt u terecht bij Pauline Boekwijt (+31 (0) 6 333 138 15), pauline.boekwijt@outlook.com of Renée Busink-Schipper (+31 (0) 6 102 126 90), r.s.schipper@hetnet.nl.