Het regent besmettingen op middelbare scholen; Is een verlengde kerstvakantie dé oplossing? Rectoren reageren: ’De rek is eruit’

Robert van der Sijde, Comenius College Hilversum. ’Drie weken geen school? Dat is wel erg lang!’

Hij heeft net enkele spannende dagen achter de rug; vier collega’s besmet, die allen aanwezig waren bij dezelfde vergadering „Maar het lijkt nu binnen dat kringetje te blijven. Dus dat is een opluchting”, zegt Robert van der Sijde, rector van het Comenius College in Hilversum. Hij vindt eigenlijk dat het wel meevalt met het aantal besmettingen op zijn school. „Sinds de zomer hebben we 34 besmette leerlingen gehad. In oktober zagen we echt een piek. Maar juist deze maand november is het rustiger geweest. Ik schat dat we op zo’n twee leerlingen per week zitten.”

Met de digitale slag die de school heeft gemaakt is Van der Sijde heel blij: „We hebben het veel beter op orde dan tijdens de eerste golf, zijn een stuk weerbaarder geworden. Alle lessen zijn online te volgen. We zetten sowieso vol in op online. Denk aan oudergesprekken en presentaties van de profielwerkstukken.”

Of de geldende maatregelen – afstand houden tot docenten, mondkapjes dragen, hygiëne – moeten worden uitgebreid, en terug naar het niveau van voor de zomervakantie, weet hij niet. „Het zou een tussenvorm kunnen zijn. Kijk, als elders in het land blijkt dat het gewoon niet te doen is met het stijgend aantal besmettingen onder leerlingen, dan zullen we misschien moeten sluiten. Maar drie weken is wel erg lang. Zoals het bij ons gaat is dat niet nodig, en hoop ik dat het niet zover komt. De leerlingen moeten al zoveel missen; hun sport, de evenementen. Op school speelt zich nu hun hele sociale leven af. Ook dat is een belangrijk onderdeel van het onderwijs. Na de herfstvakantie hebben we de klassen 5 havo en 6 vwo een week langer thuis gehouden. In die groepen hadden we meerdere besmettingen. Die leerlingen waren na twee weken thuis zó blij dat ze weer naar school konden.”