Sfeer proeven is er dit jaar niet bij, open dagen middelbare scholen in Gooi en Vechtstreek volledig digitaal.

,,Je hoopt maar dat de techniek je niet in de steek laat. En ik maakte me vooraf wat zorgen over de interactie met ouders. Die is in een zaal toch anders dan achter een computerscherm, maar onze digitale voorlichtingsavond dinsdag is gewoon goed verlopen”, zegt Robert van der Sijde, rector van het Comenius College in Hilversum de volgende ochtend.

Zo’n 230 ouders haakten aan en stelden via de chat vragen aan de schoolleiding, docenten en leerlingen. ,,Je ontvangt ze natuurlijk liever in het echt, maar volgens mij hebben we ons verhaal nu ook goed over kunnen brengen. Ruim 200 ouders klinkt misschien niet veel, maar normaal komen ze met z’n tweeën en dan heb je het toch over een aula vol. Ik ben dus echt wel tevreden.”

Open lesdagen

Het Comenius College heeft haar gebruikelijke open dag voor nieuwe leerlingen dit jaar vervangen voor een app vol met informatie en filmpjes. Van der Sijde hoopt echter dat de open lesdagen, waarbij leerlingen uit groep 8 korte lesjes volgen, wel fysiek door kunnen gaan. Deze waren vorig jaar al voor alle scholen ingepland, maar moesten verzet worden vanwege de lockdown. Nu die verlengd is, moet er weer geschoven worden met data en is het de vraag of er genoeg tijd resteert om de lesmiddagen nog te kunnen geven. In de eerste week van maart moeten leerlingen hun schoolkeus namelijk indienen.

,,Ik wil nieuwe leerlingen heel graag een gevoel geven bij onze school. Het zou ontzettend jammer zijn als ook deze momenten niet meer kunnen of online plaats moeten vinden. Hoe moet zo’n 12-jarige dan een keus maken?”

Bron: Gooi- en Eemlander 14 januari 2021