Kasteeljuweel op het Muiderslot : Vrijheid – Veiligheid- Verzen

Muiderslot

De afgelopen week stond voor alle tweede klassen in het teken van de poëzie-excursie naar het Muiderslot. Het thema was dit jaar Vrijheid en Veiligheid. Een mooi thema om grenzen mee te verkennen en die te verwerken in een gedicht.

Voorafgaand aan de excursie zijn alle klassen voorbereid in de lessen. Wat heeft het Muiderslot met poëzie te maken? Wat bakte de bakker van Eeklo (zoek maar eens op!) en waarom zoenen halfnaakte vrouwen elkaar op een schilderij?

Tijdens het bezoek werd de nadruk gelegd op de thema’s vrijheid en veiligheid. Een rondleiding door het kasteel toonde allerlei aspecten van deze thema’s. In de middeleeuwen betekende een kasteel zowel vrijheid als veiligheid, maar ook onvrijheid – zeker voor Floris V; in de 17e eeuw bood het leven in een kasteel aan de rijke vrouwen wel veiligheid, maar waren zij ook vrij? En wat betekent vrijheid eigenlijk nu? In deze Corona-tijd is vrijheid juist bedreigend voor de veiligheid van anderen. Kortom, genoeg om over na te denken, inspiratie op te doen en schrijftalenten te laten groeien! Na een associatieoefening gingen de leerlingen dapper aan de slag!